Fender Telecaster

Fender Telecaster ali na kratko tele je prva električna kitara, ki se je tako masovno razširila med kitaristi in zaradi svoje oblike in zvoka postavila temelje za nadaljni razvoj električnih kitar. Izdelal jo je Leo Fender v kalifornijskem mestu Fullerton in jo jeseni 1949 lansiral na ameriški trg pod imenom Broadcaster.

Prva množična električna kitara

Med leti 1932 in 1949 so izdelovalci kitar skušali najti pravo formulo za električno “solid body” kitaro, a noben model ni dosegel takšnega uspeha, kot ga je naposled Fender Telecaster. Kitaristi so že od 20. let prejšnjega stoletja iskali načine, s katerimi bi ojačali zvok kitare in iz nje naredili bolj trd, neposreden inštrument. Pol-akustične kitare vseh želja niso izpolnile, zato je Leo Fender leta 1943 skupaj s partnerjem Docom Kauffmanom sestavil surov lesen prototip kitare, ki naj bi bila predhodnica Telecaster modela. Lokalni country glasbeniki so si kitaro radi izposojali za koncertne nastope, saj je od sebe dajala “bleščeč” zvok, trd lesen trup pa je omogočal dolgo trajanje zvoka.

Fender EsquirePrva kitara takšne vrste je na trg prišla leta 1949 pod imenom Esquire. Imela je en magnet in tipično Telecaster obliko. Ker ni imela vratnega vijaka, se je njen vrat kmalu ukrivil, zato je bilo mnogo prvih modelov vrnjenih v popravilo. V zaključku leta 1950 so zato ta model prenehali proizvajati. Nastopil je čas za model z dvema magnetoma znanim kot Broadcaster. A podjetje Gretsch je kmalu proti Fenderju vložilo tožbo zaradi kraje imena, saj so sami proizvajali bobne pod imenom Broadkaster. Fender je ime spremenil v Telecaster, hkrati pa ponovno zagnal proizvodno linijo Esquire kitar z enim magnetom, ki so po novem vse imele vratni vijak. Prodajali so jih kot Fender Telecaster kitare z enim magnetom in po nižji ceni.

Oblika in lastnosti

Fender TelecasterEnostavna oblika in sestava kitare je pomenila nov pristop k proizvodnji in vzdrževanju kitar. Kitara je sestavljena iz več delov in se jo da zato hitro sestaviti in razstaviti. Proizvodnja je zato cenejša in hitrejša, servis ravno tako.

Vrat je na kitaro priviti z vijaki (pri Gibsonu je zlepljen na trup). Narejen je v enem kosu iz javorja in nima posebej lepljene ubiralke. Prečke so tako vpete neposredno v les iz katerega je celoten vrat. Zelo neobičajna praksa za tiste čase, saj so bile prečke na Gibson kitarah običajno del ubiralke iz palisandra ali ebenovine, sama ubiralka pa je bila lepljena na vrat iz mahagonija. V originalu ima vrat 21 prečk, obstajajo tudi modeli z 22 in redkeje 24 prečkami.

Do električnih delov in kablovja je moč enostavno dostopati z odstranitvijo plošče na hrbtnem delu trupa, kar je zopet prednost pred običajnim tipom izdelave, pri katerem je potrebno odstraniti strune in “pickguard” na sprednjem delu trupa (kar so pri Fendru vseeno uporabili pri modelu Fender Stratocaster).

Trup je iz jesena ali jelše in nima posebej kompleksne izdelave, saj sta sprednja in hrbtna stran ploski.

Fender TelecasterFender Telecaster ima dva enojna magneta in 3-stopenjsko stikalo za izbiro vsakega izmed njiju ali obeh hkrati. Na voljo sta tudi stikali za glasnost in ton. Na trup je s petimi (kasneje osmimi) vijaki privijačen “pickguard“, ki je bil prvotno iz bakelita, kasneje iz plastike. Mostiček je fisken.

Kitaristi in Fender Telecaster kitare

Kot za za enega izmed najbolj prepoznavnih modelov kitar spodobi, je tudi seznam kitaristov, ki na njej pridno razgibavajo svoje prste, precej obsežen. Na Telecasterico igrajo ali so igrali Eric Clapton, Muddy Waters, Keith Richards, Jimmy Page, Jeff Beck, Bruce Springsteen, Joe Strummer in številna druga bolj ali manj znana imena.

Oglejte si video predstavitev Fender Telecaster modela v dveh delih:

Viri:

Kitare so zakon!